Handlevogn
0

Går til angrep på sminke og fasader som ikke er til nytte for samfunnet

12
.
March 2021

Skodespelsamfunn er den ferskeste singelen fra Sliteneliten, som denne gangen går til angrep på tilgjorthet og bedrag, som en anthem etter å ha sett sesong 2 av Exit.

Går til angrep på sminke og fasader som ikke er til nytte for samfunnet
Foto: Signe Rosenlund-Hauglid.

– Vi plukker ned fasadene og ser rekeskallet for det det er. Tomt og illeluktende over tid. Viktigperene med fine dresser og makt og penger i lomma imponerer ikke oss. Grunnen til at de er der er ikke hardt eller ærlig arbeid, men riktig etternavn og riktig fasade. Det er ingen ting. Det er fine ord som ikke gjør noe for samfunnet eller er av praktisk nytte, forteller fløytespiller Silje Strøm.

– Vi ser ekstra tydelig hvilket skuespillsamfunn vi egentlig er nå i krisetida. Mens boligeiere kan sitte på toppen av Bjørvika og få millioner i pandemistøtte fra staten, blir byene med pandemien mer og mer ensidige og vanlige folk blir mer og mer overlatt til seg selv. Små barer og nisjebutikker går konkurs én etter én, samtidig som Espresso House åpner ti nye filialer. Exit sesong 2 er ekte.

Tittelen spiller på boka Skuespillsamfunnet av den franske filosofen Guy Debord. Wikipedia beskriver den på følgende måte: «Debord utviklet med boken en skarpt kritisk analyse av det moderne samfunnet. Det moderne menneskets liv beskrives som at det spilles ut på rekke scener, hvor både gjenstander, andre personer, hendelser og oppnåelser i individenes liv får en symbolverdi uavhengig av disses faktiske innhold. I Debords analyse kjennetegnes skuespillet blant annet ved en konstant higen etter mål som det kun gir en tom tilfredsstillelse å oppnå; symbolet har blitt feiltolket til å være ensbetydende med innholdet, og oppnåelser svarer derfor sjelden til forventningene. Resultatet blir et endeløst jag etter nye oppnåelser. Tilsvarende feiltolkning skjer også innen alle andre menneskelige erfaringsområder, og skuespillsamfunnet blir både et rammeverk for tilværelsen og et slør denne tolkes gjennom.»

Cover art: Christa Korvald.

Sliteneliten mener budskapet er mer aktuelt enn noensinne. Utviklinga Debord beskriver har bare eskalert. Og låta er nettopp en kritikk av business. Det er et råttent konsept å lage penger av penger uten noe ressursgrunnlag. Samfunnet blir mer individualistisk og usjarmerende. Med elleville tverrfløyteswirls, rockerytmer og riff river Sliteneliten ned fasadene og avdekker bedraget med sceneteppe og lyskastere som metaforer.  

Spill på Spotify // Spill på Tidal // Spill på Apple Music

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få informasjon om våre arrangement og utgivelser rett i din innboks

Takk for påmeldingen!
Oops! Noe gikk galt, vennligst prøv igjen