Handlevogn
0

Folkehelsa slipper singelen Harde fakta 1. mai

30
.
April 2019

På arbeidernes kampdag 1. mai slipper Folkehelsa singelen Harde fakta fra deres kommende debutalbum Evig OK. Bandet håper den illsinte låta gir lytterne et snev av dårlig samvittighet.

Folkehelsa slipper singelen Harde fakta 1. mai
Foto: Kamilla Kvamme

– Harde fakta er raseri og refleksjon rullet sammen i én og samme låt. Det er kanskje den sinteste låta fra albumet, men den handler også om et tema som det er vanskelig å ikke bli opprørt av, sier felespiller og korist Sunniva Molvær Ihlhaug.

Inspirasjonen til låta er bygningskollapsen i Savar i Bangladesh i 2013, der mer enn 1100 tekstilarbeidere omkom. Arbeiderne som mistet livet eller ble skadet i Rana Plaza-ulykken jobbet for kleskjeder som Hennes & Mauritz og Lindex, for en månedslønn som tilsvarer rundt 600 norske kroner.

– Det er jo ganske jævlig å tenke på at folk på den andre sida av kloden bokstavelig talt bøter med livet for at vi skal kunne handle billige klær. Man får lyst til å skrike ut om hvor urettferdig det er. Så det er nettopp dét vi har gjort, sier vokalist Anna Holm Abrahamsen.

Cover art: Ingrid Granrud Veiersted.

Hør låta på Spotify eller Apple Music

Harde fakta er en hardtslående låt som befinner seg et sted mellom pønk og viserock. Monotone, hardtslående vers avløses av lekne felepartier med tydelig nikk til tradisjonell folkemusikk, etterfulgt av et melodisk refreng. Resultatet er en energisk låt som skiller seg fra det meste som rører seg i norsk musikk i dag.

– Teksten består for det meste av tall og fakta om de menneskelige konsekvensene av vestlig overforbruk. Derav tittelen Harde fakta. I tekstheftet som følger med plata har vi faktisk fotnoter med kildehenvisninger, forteller vokalist Anna Holm Abrahamsen.

– Vi håper låta kan være med på å skape økt bevissthet rundt en bruk-og-kast-kultur som har kommet helt ut av kontroll. Vi syns ikke det gjør noe om du får litt dårlig samvittighet av å høre den. I hvert fall ikke hvis det fører til at du tenker deg om to ganger før du kaster den jakka som bare trenger en ny glidelås, sier bassist Hanna Sannes Aanonsen.

For mer informasjon, intervjuer eller bookingforespørsler, kontakt Hanna Sannes Aanonsen på tlf: 994 19 260 / e-post: hannasannes@gmail.com

Fredag 31. mai slipper Plateselskapet No. 13 Folkehelsas debutalbum Evig OK på vinyl og streamingtjenester. Klikk her for å forhåndsbestille!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få informasjon om våre arrangement og utgivelser rett i din innboks

Takk for påmeldingen!
Oops! Noe gikk galt, vennligst prøv igjen