Drømmen om den lesbiske dalen

24
.
February 2023

Slitenelitens singel Den lesbiske dalen er ute nå der du strømmer musikk. I dette innlegget skriver bandet om dagen den ble spilt inn, det å være skeiv i det offentlige rom og opplevelsen av å være skeiv dagen rett før terroren i Oslo i fjor sommer.

Drømmen om den lesbiske dalen
Foto: Io Alexa Sivertsen

Spill på Spotify // Spill på Tidal // Spill på Apple Music // Kjøp på Bandcamp

I dag slipper vi i Sliteneliten låta «Den lesbiske dalen» med tilhørende musikkvideo laget av Marin Håskjold, Christa Barlinn Korvald og Io Sivertsen.

Her skildrer vi en drømmeplass, hvor man kan være seg selv og fri sammen med andre lykkelige skeive i en egen dal. Bort fra kontorliv og hevsenk-pult, til grønnere gress, innsjøer og lesber og skeive som tar vare på hverandre. Vi har i denne forbindelse lyst til å sammen si noen ord om dagen den ble spilt inn, det å være skeiv i det offentlige rom og opplevelsen av å være skeiv dagen rett før terroren i Oslo i fjor sommer.

Til innspillingen av musikkvideoen inviterte vi inn skeive kvinner og ikke-binære til å henge en dag i en lesbisk dal, ein skeiv fristat. Innspillingen begynte fredag 24. juni 2022 midt på dagen, altså noen timer før skuddene smalt ved Per på Hjørnet og London Pub. Denne konteksten gir en ekstra sterk ramme til filmen og arbeidet bak den, som mest av alt handler om det man vil mest som menneske: være seg selv, være trygg og i fred, omgitt av kjærlighet fra folka en er glad i.

Innspillinga av den Den lesbiske dalen har skapt noen veldig viktige møter for oss. Vi har møtt mennesker som vi kan kjenne oss igjen i, og som også vil skape en lesbisk dal fri for fordommer, homofobi og patriarkat! Vi hadde med små trær, busker og gammel ferdigplen for å rigge opp en liten dal på Sukkerbiten, en betongbrygge i midten av Oslo.

Det var så varmt da vi filma denne dagen mellom sol og skyggen fra de hjemmelaga småtrærne. Alle ble solbrente, glade, slitne og ville bade etterpå. Samme kveld møtte vi de samme menneskene på Pride Square på Youngstorget der Sliteneliten spilte konsert. Da konserten var over var det for sent til å dra på London fordi det ville være evig lang kø, så vi dro heller til puben Folk i Storgata. Vi koste oss denne kvelden på bar, flørta og dansa til felemusikk da skytinga starta. Felemusikken stilna, døra på puben ble låst og porten stengt. Plutselig var alle de som skapte den lesbiske dalen sammen tidligere på dagen, samla i sorg, redsel, fortvilelse og uro.

Det at deler av videoen er spilt inn på brygga Sukkerbiten i Oslo og at vi dermed har brukt en offentlig plass for å lage den lesbiske dalen kjennes viktig. De skeive offentlige møteplassene er få i Norge, i deler av Europa er homofobien i vekst og enkelte områder av Polen har til og med blitt erklært for LGBT-frie soner. Sukkerbiten har flere ganger blitt tatt i bruk til skeive arrangementer og fester og er et av de siste områdene i Oslo sentrum som er uprogrammert og hvor mosen får vokse fritt i betongen. Å legge innspillinga dit er vår måte å erklære Sukkerbiten for en LGBTQI+-sone, en slags skeiv brygge.

Det burde ikke være nødvendig, kan man kanskje tenke, men i dag er verden slik. Hvert år før Pride nærmer seg er det nok mange som tror at den skeive kampen er vunnet for lengst, men i fjor sommer ble vi skutt på. I dag er det ett år siden Putin starta krig i Europa. Gjennom året som har gått har retorikken hans mot LHBT-bevegelsen blitt stadig skarpere, og våre skeive søsken i nabolandet vårt opplever å miste flere og flere rettigheter. Skeive er fortsatt et mål, og vi trenger hverandre for å ikke føle oss alene i verden. Vi trenger steder å møtes, gulv å danse på og kropper vi kan være frie i. Følelsen av å skape Den lesbiske dalen, om så bare for en kort stund, er nok til at vi vil bære med oss drømmen om den lesbiske dalen videre.

Ylva Gulpinar, Maria Refsland, Silje Strøm, Synneva Gjelland, Inga Solberg, Thea Marie Kvam
Sliteneliten

Io Alexa Sivertsen (foto og klipp), Marin Håskjold (produksjon og regi) og Christa Barlinn Korvald (scenografi)
Filmskapere

Publisert i Klassekampen fredag 24. februar 2023

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få informasjon om våre arrangement og utgivelser rett i din innboks

Takk for påmeldingen!
Oops! Noe gikk galt, vennligst prøv igjen